Verhaal van de timmerman

Nooit meer 'last van rimmetiek'

Molen 'de Vlijt' in Diever werd voor het eerst gerestaureerd in de jaren 1955 en 1956 en is op 19 juni 1956 officieel weer in gebruik gesteld. Molenbouwer H.J. Huberts uit Coevorden voerde de restauratie uit. Hij besteedde een gedeelte van het werk uit aan vakmensen uit de buurt, zoals dat wel vaker gebeurde bij molenrestauraties. Zo verzorgde Hendrikus Daalman uit Wapse het timmerwerk, Krechmeier maakte het rieten dak, Smid Seggers uit Diever voerde het smeedwerk uit en Aaldert Kannegieter uit Diever schilderde het houtwerk.

Hendrikus zat in de open deur, die toegang geeft tot de stelling, te kijken naar het onweer.

Bij de restauratie van molen 'de Vlijt' werd Hendrikus Daalman uit Wapse ingeschakeld voor het timmerwerk. Hij stond bekend als een zeer goed vakman. Tijdens de restauratie gebeurde het nogal eens dat hij alleen of met een knecht in de molen aan het werk was. Op een van deze dagen sloeg tijdens een onweersbui de bliksem in de molen. Er ontstond geen brand, maar wel werd Hendrikus getroffen door de bliksem. Hendrikus zat in de open deur, die toegang geeft tot de stelling, te kijken naar het onweer.

Hij had bijzonder veel geluk, want hij overleefde de klap. Van horen zeggen zat hij helemaal onder de schroei- en brandplekken en waren de spijkers die hij in zijn broekzak had tot een klont aaneen gesmolten. Er zaten wel duizend brandgaatjes in zijn broek. Hendrikus was echter zeer plichtsgetrouw en werkte gewoon door. Zijn gezin hoorde pas van het voorval, toen hij 's avonds thuis kwam.

Bericht uit de Meppeler Courant van 18 juni 1956. Timmerman Hendrik Daalman bezig met het slijpen van gereedschap. Zijn vrouw Rika, assisteert hem daarbij. Rechts op de foto staat Timmerman Hendrikus Daalman.

De blikseminslag had voor hem ook gunstige gevolgen. Hendrikus had al jaren reumatische klachten. Hij had 'last van rimmetiek' , zoals ze dat in Diever zeggen. Na de inslag waren zijn reumatische klachten echter, alweer van horen zeggen, geheel verdwenen. Hendrikus heeft voor de rest van zijn leven nooit meer 'last van rimmetiek' gehad.

Ook had Hendrikus de gewoonte om op zijn werkstukken zijn naam of andere dingen te schrijven. Onlangs herkende een bezoeker zijn handschrift in molen 'de Vlijt'. Hendrikus schreef op een legeringsbalk in de molen de spreuk 'Doet regt en vrees iemand'. Het is niet bekend op welk moment hij dit heeft gedaan. Het kan zijn dat hij direct na het overleven van de inslag van de bliksem behoefte had iets op te schrijven en daardoor, nog een beetje in de war, een paar taaien stijlfoutjes maakte.

Meint Noordhoek, Diever

Bron: Opraekelen Nr. 02/04.
Uitgave van de Historische Vereniging Gemeente Diever.